Nieuws

 • Judo examens

  Tijdens de lesuren op zaterdag 1, donderdag 6, vrijdag 7 december 2018 zullen...

  Lees meer
 • Studentensportkaart

  Wij werken samen met de studentensportkaart! Dat betekent dat studenten&...

  Lees meer
Meer nieuws

Het verhaal van Edith

Maart 2013. Ik ben in Nijmegen aan de Waal en ik wil naar de V&D. Dan moet je hoe dan ook een steile straat op. Ik probeer mijn bijna 120 kilo op een nog enigszins acceptabele manier naar boven te sjouwen maar op driekwart kan ik niet meer, buiten adem, pijn in mijn benen en het gevoel dat het zo echt niet langer meer kan. Mijn zoon, die fluitend naast mij loopt bekijkt het schouwspel en zegt: “Mam, het wordt echt tijd dat je eens wat beter voor jezelf gaat zorgen.” Die opmerking blijft hangen, ik ga maar weer eens aan de lijn doen. Ik ben al veertig jaar aan het jojo’en dus veel vertrouwen heb ik er niet meer in maar je moet wat. Zes kilo eraf, acht kilo erbij, het normale stramien.

 

Een paar weken later valt er om vijf uur ’s middags een folder in de brievenbus: “Gezocht: Obese kandidaten. Ben jij een leven met zwaar overgewicht zat? Ga samen met onze Personal Trainers de strijd aan tegen de kilo´s.`

Meteen denk ik: “Dit is het. Ik heb nu lang genoeg bewezen dat ik het niet alleen kan. Het wordt tijd dat er iets gebeurt dat wel kans van slagen heeft.” Ik schrik van deze gedachten want er moet nu zonder uitstel actie ondernomen worden. Bellen dus.

 

“Ketelaar Sport, met Roy.”

“Hallo, met Edith Jansen. Ik heb net jullie folder gehad en ik ben zo iemand die jullie zoeken. Heel veel kilo’s teveel en die moeten er nu echt af.”

“Prima, red je het om over een uur hier te zijn? Zie ik je dan!”

Dit was eigenlijk niet helemaal de bedoeling maar goed, ze weten daar in ieder geval dat uitstel in deze gevallen zeker afstel betekent, dus daar krijg ik de kans niet voor. Met lood in de schoenen op naar Ulft.

 

Na een heel prettig en begripvol gesprek krijg ik nog twee dagen bedenktijd en moet dan aan de bak. Ik besluit er helemaal voor te gaan en we maken de afspraak dat we in een jaar tijd vijftig kilo kwijtraken. Roy stelt zeer gedecideerd dat dat gewoon gaat lukken. Oké, ik heb nog één voorwaarde: ik teken het contract maar ik wil wel boksen…… Geen punt, gaan we doen!

 

Op 10 april 2013 begint mijn nieuwe leven. Ik ga fanatiek sporten, twee keer in de week een uur met Roy, die me totaal niet spaart. Hij verzint oefeningen die soms zo zwaar zijn dat ik verbijsterd sta te protesteren dat hij me dat niet aan kan doen. Ik moet natuurlijk toch en het geeft een kick als het dan toch lukt. Ik sta echt van mezelf te kijken. Bij een enthousiaste en betrokken trainer ga je dus inderdaad een paar stappen verder dan je in je uppie had gedaan. Na dat uur ben ik kompleet uitgewoond maar het voelt zo goed, ongelooflijk. Het rotsvaste geloof van hem dat dit ons gaat lukken werkt super motiverend. Ik ga naar Body-Boost, naar Pilates en sloof me uit in de fitnessruimte. ’s Morgens ga ik in het bos hardlopen. Ik ontdek weer waarom ik vroeger zo graag allerlei sporten beoefende. Natuurlijk ging het in het begin door mijn giga-overgewicht allemaal moeizaam en het zal er niet uitgezien hebben maar ik heb nooit het gevoel gehad dat mensen mij uitlachten of kleinerend deden. Iedereen wordt bij Ketelaar met respect behandeld.

Het allerleukste is natuurlijk dat de kilo’s eraf vliegen. Bij de eerste keer wegen meer dan vier kilo! Ik volg het BenFit-dieet, prima te doen, geen honger, je eet normale dingen en niet te ingewikkeld. Daar houd ik van.

 

Het grote voordeel van een Personal Trainer is dat je constant het gevoel hebt dat er een paar ogen in je rug prikken. Roy weet precies hoe mijn schema is en controleert ook of ik me aan de afspraken houd. Dat werkt echt heel goed, Lukt het een keer niet dan moet ik tekst en uitleg geven, je haalt het echt niet in je hoofd om te spijbelen!

 

Natuurlijk loop ik niet hele dagen te stralen. Af en toe heb ik zwaar de pest in, vooral toen ik aan mijn pols geblesseerd raakte. Roy schakelde gelijk over op andere oefeningen en ging vrolijk verder. Ik niet, ik wilde alleen maar zielig zijn. Daar hebben ze bij Ketelaar ook een oplossing voor: ze hebben een “gezellig” kantoortje waar je heerlijk kunt zeuren en medelijden met jezelf hebben. Roy, bedankt voor je geduld en het blijven motiveren!

 

Ik heb een lijstje gemaakt van wat ik graag wil als ik afgevallen ben. Er staat bijvoorbeeld op dat ik graag met mijn benen over elkaar wil zitten. Iemand die nooit dik is geweest zal zoiets nooit bedenken, maar dikkerds begrijpen mij! Het zit trouwens voor geen meter maar ik kan het nu wel. Met stip bovenaan op mijn lijstje staat dat ik weer wil zwemmen. Toen ik naar eigen maatstaf weer “toonbaar” was heb ik een badpak gekocht en ben naar het zwembad gegaan. Dat gevoel toen ik voor de eerste keer na dertig jaar weer in het water lag was echt fantastisch.

Steeds meer dingen afvinken is zo leuk, er gaat echt een wereld open.

 

We zijn nu halverwege het traject en ik ben ruim dertig kilo afgevallen. Toen ik de dertig gehaald had mocht ik van Roy en Theo naar de kapper voor een metamorfose, dat was echt een geweldige verrassing en heel erg geslaagd! Ik heb er het volste vertrouwen in dat de volgende twintig kilo er ook af gaan. Deze keer gaat het echt lukken want ik hoef het niet alleen te doen.

 

Mocht je meer willen weten over dit Obese-project, kom langs. Je bent van harte welkom want ik praat heel graag over het beste cadeau dat ik mezelf ooit gegeven heb.

 

Edith Jansen

Terborg

 

    

Nieuws

 • Judo examens

  Tijdens de lesuren op zaterdag 1, donderdag 6, vrijdag 7 december 2018 zullen...

  Lees meer
 • Studentensportkaart

  Wij werken samen met de studentensportkaart! Dat betekent dat studenten&...

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

Ketelaar Sport
Debbeshoek 9-A
7071 XK Ulft

0315 – 631956

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.